Založ si blog

Kuba nie sú iba cigary (Máj 2018)

Dovolenka na Kube láka mnohých z nás hlavne kvôli komunistickému režimu, ktorý sa postupne otvára svetu a všetci ho chcú ešte rýchlo v jeho plnej kráse zažiť. Je na Kube naozaj čo zažiť? Na čo sa treba pripraviť, čo očakávať a na čo si dať pozor?

 

Kubu sme sa spolu s priateľkou rozhodli navštíviť ako prvú krajinu na našej ceste strednou a južnou Amerikou v máji 2018. Letenky sme z finančných dôvodov kupovali vopred a pre Che-ho krajinu sme si vyhradili 8 dní (ktoré nám bohate stačili). Predtým ako navštívite Kubu nezabudnite požiadať o víza – my sme zvolili najjednoduchšiu a cenovo výhodnú službu od CK Bubo, kde sme do pár dní od požiadavky mali víza doma.

Niekoľko užitočných postrehov a tipov na úvod (pre tých, ktorí hľadajú informácie a nie príbehy):

  1. Bezpečnosť na vysokej úrovni – večerné prechádzky Havanou, ale aj v iných lokalitách bez najmenších problémov či ohrození. Všetci si uvedomujú, že turisti nosia peniaze a aby prišli, musia sa cítiť bezpečne.
  2. Každá láskavosť, zdvorilosť či rada niečo stojí – počas cestovania v rôznych krajinách sme na Kube najviac pociťovali, že nás chcú „ošklbať“ o každý CUC (turistická mena). Vždy treba mať na pamäti, že ľudia v cestovnom ruchu (našlo sa aj zopár výnimiek) idú tvrdo za peniazmi napr. historkami a predstieranou zdvorilosťou (viacej nižšie v článku).
  3. 1 CUC (turistická mena rovná 1 doláru) sa rovná 24 CUP (kubánske peso – lokálna mena) – v 99%-tách prípadov rátajte s tým, že vám hovoria cenu v CUC. Klasický trik je, že pri dohadovaní povedia CUP, ale keď už príde na platenie, tak chcú CUC.
  4. Katastrofálne cesty (napriek tomu majú viacej diaľnic ako na Slovensku 🙂 – ak si požičiate auto, dobre si skontrolujte technický stav a dávajte pozor na miestami až 20cm hlboké či niekoľko metrov dlhé jamy bez rozdielu či je to diaľnica alebo obyčajná cesta.
  5. Nikdy nejazdite po tme – plánujte presuny autom výhradne počas dňa, inak sa nedokážete včas vyhnúť jamám, migrujúcim krabom či množstvu neosvetlených ľudí a zvierat pri ceste.
  6. 5 hviezdičkový rezort znamená 3 hviezdy podľa európskych štandardov (ale jedlo bolo výborné :).
  7. Nerátajte s tým, že najdrahšie na celej dovolenke budú letenky – ceny na Kube sú minimálne porovnateľné s Portugalskom alebo Španielskom.

Náš itinerár: Havana => Vinales => Trinidad (UNESCO) a okolie => Cayo de Santa Maria

Havana

Pristátie na letisko v Havane a následná letisková kontrola prebehla bez akýchkoľvek problémov. Následne sme sa do centra mesta presúvali taxíkom, ktorý nemôže stáť viacej ako 25 CUC. Náš taxikár bol veľmi milý a poskytol nám perfektnou angličtinou množstvo základných informácií na čo si dávať pozor a čo v meste treba vidieť. Ubytovanie sme si podľa požiadavky Kuby rezervovali na celý pobyt vopred (prevažne cez Airbnb u domácich). V Havane to vyzeralo skôr ako hostel, no cítili sme sa tam príjemne. Raňajky sú väčšinou za príplatok (4-5 CUC) a nikdy nesmie chýbať vajíčko 🙂

 

Prehliadku Havany sme začali ekologickou Bike Tour, kde sme okrem mestského pralesa navštívili aj najväčší cintorín v strednej Amerike. Kedže sme chceli využiť aj iný spôsob dopravy, do mesta sme si zobrali takzvané collectivo – staré autá jazdiace po hlavných ťahoch, ktoré vám zastavia kde si poviete a stoja 10-20 CUP (pozor CUP, nie CUC) v závislosti od vzdialenosti. Ideálne je opýtať sa domácich na aktuálne ceny a potom podľa toho rovno sadnúť do auta a zaplatiť. Keď sme sa na cenu vopred opýtali, povedali nám niekoľkonásobok reálnej ceny a za menej nás nechceli odviezť.

Havana nás okrem iného presvedčila aj o jej gastronomických kvalitách – určite ochutnajte ceviche (surovú rybu), užite si večernú prechádzku po Malecone (promenáda) a nezabudnite na tradičné drinky ako „Cuba libre“ či „Mojito“. Je veľká škoda, že z Havany je momentálne zrekonštruovaná iba veľmi malá časť a zvyšok vyzerá ako zbombardovaný. Časom sa to určite bude zlepšovať a som zvedavý kam sa dostanú za nasledujúcich 10 rokov.

Cigary

Kubánskym cigarám som sa rozhodol venovať osobitnú pozornosť a zhrnúť sem pár tipov. Kúpiť si ich môžete samozrejme skoro na každom rohu a je len otázka, koľko za ne zaplatíte a či sú pravé. Ak si na kvalite nepotrpíte a chce iba vyskúšať akúkoľvek kubánsku cigaru, podporte ľudí predávajúcich na ulici rôzne drobnosti a okrem iného aj cigary (cena cca 1 CUC). Za značkové cigary sme sa v Havane stretli s cenami od 8 CUC za jednu, pričom sa jednalo o Montechristo alebo Romeo y Julieta. Vo Vinalese sme rovnaké cigary mohli kúpiť na farme za 4 CUC, niekde aj za 1-2 CUC. Ceny sú veľmi odlišné a pokiaľ nie ste expert na kvalitu a originalitu, veľmi ľahko ich môžete preplatiť a zároveň dostať odpad. Najistejšie je preto kupovať v serióznych obchodoch, kde síce zaplatíte o nejaký ten CUC viacej, ale viete, že dostanete originál.

Dávajte si pozor na podvodné praktiky – nás oslovili v Havane s príhodou 50%-nej zľavy priamo vo fabrike hneď za rohom, ktorá trvá iba dnes. Tak sme sa išli do „fabriky“ pozrieť, ale išlo o obyčajný predaj v dome. Cigary síce boli originálne zabalené, ale ich pôvod bol veľmi neistý a ceny nám navyše neprišli až také výhodné 🙂

Viňales

Oblasť známa pestovaním tabaku a výrobou cigár. V máji boli už žiaľ všetky polia vyzbierané a jediné tabakové pole sme mohli vidieť na turistickej farmičke, kde sme dostali aj výklad a ochutnávkovú cigaru zadarmo (samozrejme s možnosťou „výhodnej“ kúpy ďalších cigár). Na farmu sme sa nedostali náhodou, ale dômyselnou fintou 🙂 Na križovatke pred Viňalesom nás odchytil certifikovaný sprievodca pre túto oblasť – zhodou okolností zamestnanec tejto farmy – či by sme ho neodviezli do prace, a hľa, už nám ponúkali všetko možné 🙂 Tu sme nakoniec cigary aj kúpili, lebo boli lacnejšie ako v Havane, ale kúsok za mestom boli ešte lacnejšie, damn.

 

Trinidad

Milé koloniálne mestečko, v ktorom najčastejšie počujete slovo „Taxi“ 🙂 Večeru sme si dohodli u lokálnej rodiny – teta nám pripravila veľmi chutné jedlo aj s dezertom asi za 12 CUC pre dvoch. V centre mesta sme chceli vyskúšať pizzu, ktorú obedovali všetci domáci. Keď sme konečne nasli výdajné miesto, nastala ťažká ignorácia a predávali ju všetkým len nie nám. Obchádzali nás ako sa len dalo a po dlhej dobe nám jednu predali. Síce nám nikto nič nepovedal, avšak správa bola jasná: Vy ste turisti, choďte sa najesť do drahej reštaurácie. Pizza stála iba 10 CUP 🙂

Okrem Trinidadu sme navštívili aj príjemnú pieskovú pláž Playa Ancón a malebné údolie Los Ingenios Valley.

Cayo de Santa Maria

Z Trinidadu sme sa cestou do Cayo de Santa Maria zastavili pozrieť Che-ho sochu na Plaza de la Revolution v Santa Clara. Posledné dva dni, strávené v 5 hviezdičkovom rezorte, boli príjemným oddychom sprevádzaným  chutným jedlom a čistou piesočnatou plážou. (teda až na to, že nám prvý deň nešla teplá voda a v mori ma popŕhlila medúza, ale to sa stáva 🙂

Po týchto dvoch dňoch sme už mali rezortu akurát tak dosť a tešili sa na presun do Havany a následný odlet za ďalším dobrodružstvom do Mexika.

 

 

Zdroj: vlastné fotografie

 

Čierna Hora (Montenegro) – Fakty v obrazoch

27.07.2016

Tento článok je určený pre všetkých dovolenkárov a cestovateľov hľadajúcich rýchle fakty a výstižné fotky z Čiernej Hory. Zoznam navštívených oblastí, na ktoré sa v článku budem odkazovať + pre rýchlu orientáciu vyznačené aj na mapke (August 2015): [...]

Windsurfing Pelješac – Orebič

25.10.2013

Ako môžem jazdiť proti vetru? Jedna z mojich prvých otázok a verím, že aj jedna z množstva Vašich, na ktoré sa pokúsim v tomto článku odpovedať, alebo „windsurfing z pohľadu začiatočníka po týždennom kurze v Chorvátsku, polostrov Pelješac“. O windsurfingu som počul už dávno, ale nikdy som si bližšie neštudoval ani neskúšal ako sa surfuje. Tento rok sa to [...]

Turistika Poloniny – Tarnica

03.09.2013

Dovolenka na Slovensku? Ako prvé Vás asi napadnú Tatry, Slovenský raj prípadne kras. Počuli ste už o kráse Polonín? Ak nie, tak Vám ich v krátkosti priblížim v podobe našej dovolenky z konca augusta 2013. Nebola to čistokrvná dovolenka na Slovensku, navštívili sme aj pohraničie Poľska a z diaľky obzreli územie Ukrajiny. Deň nultý/tma. Vyrážali sme v stredu [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 14659x
Priemerná čítanosť článkov: 3665x

Autor blogu

Kategórie