Založ si blog

Kuba nie sú iba cigary (Máj 2018)

Dovolenka na Kube láka mnohých z nás hlavne kvôli komunistickému režimu, ktorý sa postupne otvára svetu a všetci ho chcú ešte rýchlo v jeho plnej kráse zažiť. Je na Kube naozaj čo zažiť? Na čo sa treba pripraviť, čo očakávať a na čo si dať pozor?

 

Kubu sme sa spolu s priateľkou rozhodli navštíviť ako prvú krajinu na našej ceste strednou a južnou Amerikou v máji 2018. Letenky sme z finančných dôvodov kupovali vopred a pre Che-ho krajinu sme si vyhradili 8 dní (ktoré nám bohate stačili). Predtým ako navštívite Kubu nezabudnite požiadať o víza – my sme zvolili najjednoduchšiu a cenovo výhodnú službu od CK Bubo, kde sme do pár dní od požiadavky mali víza doma.

Niekoľko užitočných postrehov a tipov na úvod (pre tých, ktorí hľadajú informácie a nie príbehy):

  1. Bezpečnosť na vysokej úrovni – večerné prechádzky Havanou, ale aj v iných lokalitách bez najmenších problémov či ohrození. Všetci si uvedomujú, že turisti nosia peniaze a aby prišli, musia sa cítiť bezpečne.
  2. Každá láskavosť, zdvorilosť či rada niečo stojí – počas cestovania v rôznych krajinách sme na Kube najviac pociťovali, že nás chcú „ošklbať“ o každý CUC (turistická mena). Vždy treba mať na pamäti, že ľudia v cestovnom ruchu (našlo sa aj zopár výnimiek) idú tvrdo za peniazmi napr. historkami a predstieranou zdvorilosťou (viacej nižšie v článku).
  3. 1 CUC (turistická mena rovná 1 doláru) sa rovná 24 CUP (kubánske peso – lokálna mena) – v 99%-tách prípadov rátajte s tým, že vám hovoria cenu v CUC. Klasický trik je, že pri dohadovaní povedia CUP, ale keď už príde na platenie, tak chcú CUC.
  4. Katastrofálne cesty (napriek tomu majú viacej diaľnic ako na Slovensku 🙂 – ak si požičiate auto, dobre si skontrolujte technický stav a dávajte pozor na miestami až 20cm hlboké či niekoľko metrov dlhé jamy bez rozdielu či je to diaľnica alebo obyčajná cesta.
  5. Nikdy nejazdite po tme – plánujte presuny autom výhradne počas dňa, inak sa nedokážete včas vyhnúť jamám, migrujúcim krabom či množstvu neosvetlených ľudí a zvierat pri ceste.
  6. 5 hviezdičkový rezort znamená 3 hviezdy podľa európskych štandardov (ale jedlo bolo výborné :).
  7. Nerátajte s tým, že najdrahšie na celej dovolenke budú letenky – ceny na Kube sú minimálne porovnateľné s Portugalskom alebo Španielskom.

Náš itinerár: Havana => Vinales => Trinidad (UNESCO) a okolie => Cayo de Santa Maria

Havana

Pristátie na letisko v Havane a následná letisková kontrola prebehla bez akýchkoľvek problémov. Následne sme sa do centra mesta presúvali taxíkom, ktorý nemôže stáť viacej ako 25 CUC. Náš taxikár bol veľmi milý a poskytol nám perfektnou angličtinou množstvo základných informácií na čo si dávať pozor a čo v meste treba vidieť. Ubytovanie sme si podľa požiadavky Kuby rezervovali na celý pobyt vopred (prevažne cez Airbnb u domácich). V Havane to vyzeralo skôr ako hostel, no cítili sme sa tam príjemne. Raňajky sú väčšinou za príplatok (4-5 CUC) a nikdy nesmie chýbať vajíčko 🙂

 

Prehliadku Havany sme začali ekologickou Bike Tour, kde sme okrem mestského pralesa navštívili aj najväčší cintorín v strednej Amerike. Kedže sme chceli využiť aj iný spôsob dopravy, do mesta sme si zobrali takzvané collectivo – staré autá jazdiace po hlavných ťahoch, ktoré vám zastavia kde si poviete a stoja 10-20 CUP (pozor CUP, nie CUC) v závislosti od vzdialenosti. Ideálne je opýtať sa domácich na aktuálne ceny a potom podľa toho rovno sadnúť do auta a zaplatiť. Keď sme sa na cenu vopred opýtali, povedali nám niekoľkonásobok reálnej ceny a za menej nás nechceli odviezť.

Havana nás okrem iného presvedčila aj o jej gastronomických kvalitách – určite ochutnajte ceviche (surovú rybu), užite si večernú prechádzku po Malecone (promenáda) a nezabudnite na tradičné drinky ako „Cuba libre“ či „Mojito“. Je veľká škoda, že z Havany je momentálne zrekonštruovaná iba veľmi malá časť a zvyšok vyzerá ako zbombardovaný. Časom sa to určite bude zlepšovať a som zvedavý kam sa dostanú za nasledujúcich 10 rokov.

Cigary

Kubánskym cigarám som sa rozhodol venovať osobitnú pozornosť a zhrnúť sem pár tipov. Kúpiť si ich môžete samozrejme skoro na každom rohu a je len otázka, koľko za ne zaplatíte a či sú pravé. Ak si na kvalite nepotrpíte a chce iba vyskúšať akúkoľvek kubánsku cigaru, podporte ľudí predávajúcich na ulici rôzne drobnosti a okrem iného aj cigary (cena cca 1 CUC). Za značkové cigary sme sa v Havane stretli s cenami od 8 CUC za jednu, pričom sa jednalo o Montechristo alebo Romeo y Julieta. Vo Vinalese sme rovnaké cigary mohli kúpiť na farme za 4 CUC, niekde aj za 1-2 CUC. Ceny sú veľmi odlišné a pokiaľ nie ste expert na kvalitu a originalitu, veľmi ľahko ich môžete preplatiť a zároveň dostať odpad. Najistejšie je preto kupovať v serióznych obchodoch, kde síce zaplatíte o nejaký ten CUC viacej, ale viete, že dostanete originál.

Dávajte si pozor na podvodné praktiky – nás oslovili v Havane s príhodou 50%-nej zľavy priamo vo fabrike hneď za rohom, ktorá trvá iba dnes. Tak sme sa išli do „fabriky“ pozrieť, ale išlo o obyčajný predaj v dome. Cigary síce boli originálne zabalené, ale ich pôvod bol veľmi neistý a ceny nám navyše neprišli až také výhodné 🙂

Viňales

Oblasť známa pestovaním tabaku a výrobou cigár. V máji boli už žiaľ všetky polia vyzbierané a jediné tabakové pole sme mohli vidieť na turistickej farmičke, kde sme dostali aj výklad a ochutnávkovú cigaru zadarmo (samozrejme s možnosťou „výhodnej“ kúpy ďalších cigár). Na farmu sme sa nedostali náhodou, ale dômyselnou fintou 🙂 Na križovatke pred Viňalesom nás odchytil certifikovaný sprievodca pre túto oblasť – zhodou okolností zamestnanec tejto farmy – či by sme ho neodviezli do prace, a hľa, už nám ponúkali všetko možné 🙂 Tu sme nakoniec cigary aj kúpili, lebo boli lacnejšie ako v Havane, ale kúsok za mestom boli ešte lacnejšie, damn.

 

Trinidad

Milé koloniálne mestečko, v ktorom najčastejšie počujete slovo „Taxi“ 🙂 Večeru sme si dohodli u lokálnej rodiny – teta nám pripravila veľmi chutné jedlo aj s dezertom asi za 12 CUC pre dvoch. V centre mesta sme chceli vyskúšať pizzu, ktorú obedovali všetci domáci. Keď sme konečne nasli výdajné miesto, nastala ťažká ignorácia a predávali ju všetkým len nie nám. Obchádzali nás ako sa len dalo a po dlhej dobe nám jednu predali. Síce nám nikto nič nepovedal, avšak správa bola jasná: Vy ste turisti, choďte sa najesť do drahej reštaurácie. Pizza stála iba 10 CUP 🙂

Okrem Trinidadu sme navštívili aj príjemnú pieskovú pláž Playa Ancón a malebné údolie Los Ingenios Valley.

Cayo de Santa Maria

Z Trinidadu sme sa cestou do Cayo de Santa Maria zastavili pozrieť Che-ho sochu na Plaza de la Revolution v Santa Clara. Posledné dva dni, strávené v 5 hviezdičkovom rezorte, boli príjemným oddychom sprevádzaným  chutným jedlom a čistou piesočnatou plážou. (teda až na to, že nám prvý deň nešla teplá voda a v mori ma popŕhlila medúza, ale to sa stáva 🙂

Po týchto dvoch dňoch sme už mali rezortu akurát tak dosť a tešili sa na presun do Havany a následný odlet za ďalším dobrodružstvom do Mexika.

 

 

Zdroj: vlastné fotografie

 

Čierna Hora (Montenegro) – Fakty v obrazoch

27.07.2016

Tento článok je určený pre všetkých dovolenkárov a cestovateľov hľadajúcich rýchle fakty a výstižné fotky z Čiernej Hory. Zoznam navštívených oblastí, na ktoré sa v článku budem odkazovať + pre rýchlu orientáciu vyznačené aj na mapke (August 2015): [...]

Windsurfing Pelješac – Orebič

25.10.2013

Ako môžem jazdiť proti vetru? Jedna z mojich prvých otázok a verím, že aj jedna z množstva Vašich, na ktoré sa pokúsim v tomto článku odpovedať, alebo „windsurfing z pohľadu začiatočníka po týždennom kurze v Chorvátsku, polostrov Pelješac“. O windsurfingu som počul už dávno, ale nikdy som si bližšie neštudoval ani neskúšal ako sa surfuje. Tento rok sa to [...]

Turistika Poloniny – Tarnica

03.09.2013

Dovolenka na Slovensku? Ako prvé Vás asi napadnú Tatry, Slovenský raj prípadne kras. Počuli ste už o kráse Polonín? Ak nie, tak Vám ich v krátkosti priblížim v podobe našej dovolenky z konca augusta 2013. Nebola to čistokrvná dovolenka na Slovensku, navštívili sme aj pohraničie Poľska a z diaľky obzreli územie Ukrajiny. Deň nultý/tma. Vyrážali sme v stredu [...]

Matúš Šutaj Eštok, Vianoce, hasiči, policajti, Štedrý deň

Policajti vo veľkom odchádzajú do civilu. Šutaj Eštok ich chce udržať tisícovými odmenam

25.04.2024 04:00

Kým financmajster uťahuje opasok, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) sľubuje policajtom nové finančné príspevky, ako aj valorizáciu tých, čo už dostávajú

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 14651x
Priemerná čítanosť článkov: 3663x

Autor blogu

Kategórie