Založ si blog

Čierna Hora (Montenegro) – Fakty v obrazoch

Tento článok je určený pre všetkých dovolenkárov a cestovateľov hľadajúcich rýchle fakty a výstižné fotky z Čiernej Hory.

 

Zoznam navštívených oblastí, na ktoré sa v článku budem odkazovať + pre rýchlu orientáciu vyznačené aj na mapke (August 2015):

Montenegro mapa

Montenegro mapa

Legend Montenegro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Ľudia, ubytovanie a strava

  • Počas nášho pobytu sme natrafili na veľmi príjemných a pohostinných ľudí ochotných pomôcť aj keď angličtina nebola vždy ich silná stránka (so slovenčinou sme si vystačili minimálne v polovici rozhovorov).
  • Ubytovanie sa cenovo pohybovalo len o čosi nižšie ako v susednom Chorvátsku (20-30€ za noc/izbu), pričom vybavenosť izieb na súkromí sa niekedy podobala návšteve starej mamy pred dvadsiatimi rokmi (môžem odporučiť Vladimira v obci Zelenika pri meste Herceg – Novi 🙂 ). S rezerváciou si starosti robiť netreba, skôr či neskor určite nejakú izbu nájdete – možno nie tak rýchlo ako v Chorvátsku, ale v aute spať nebudete musieť.
  • Strava čiastočne podobná našej slovenskej – vždy sme sa najedli chutne, do sýtosti a za primeranú cenu (5-7€/hlavné jedlo v priemernej reštike by nemal byť problém).
  • Smeti kam len oko dovidí – ako aj na fotkách nižšie vidno, krajina by si zaslúžila poriadne upratať. Odpadky nájdete popri cestách, na výhliadkach ale aj na plážach a pod hladinou mora.

2) Pobrežie Čiernej Hory – ak sa chcete ísť na týždeň vyvaliť na pláž, rozhodne nečakajte Taliansko či Chorvátsko.

  • Kotorský záliv (Bay of Kotor) – určite navštíviť. Príjemné malé mestečká v kombinácii so zálivom a skvelými výhľadmi majú čo ponúknuť (viď fotky). Za návštevu stojí aj opustená dedina nad Kotorom – Gornji Stoliv – cca 40 minútová prechádzka.
Kotorsky zaliv

Kotorsky zaliv

 

  • Budva – neodporúčam. Špinavé mesto plné prevažne ruských turistov, v ktorom akosi zastal čas, pripomína dovolenkové destinácie spred 40-tich rokov. Posúďte sami:

 

  • Sveti Stefan – vrelo odporúčam. Skvelá pláž v príjemnom prostredí (na rozdiel od iných aj čistá). Oplatí sa prísť skorej ráno – parkovacích miest je obmedzený počet a pláž tiež nie je najväčšia.

 

3) Národné parky – väčšinu dní strávených v Čiernej Hore sme turistikovali a bicyklovali v národných parkoch – oplatilo sa. Čiastočne podobné lokality ako ich poznáme zo Slovenska dopĺňajú zaujímavé scenérie stredných pohorí – nečakajte však príliš veľký „waw“-efekt.

  • Nacionalni Park Lovćen – maličký národný park sme prešli počas jednodňovej cyklistiky s výstupom na pamätník a vyhliadku. Príjemný NP, ale žiadny „must see“.

Lovcen

  • Nacionalni park Skadarsko Jezero – Skadarske jazero je zaujímavé svojou rozlohou ako aj charakterom. V letných mesiacoch pripomína skôr močarisko, no napriek tomu môže byť krátka plavba loďou zážitkom. My sme si národný park pozreli zo zrúcaniny  Žabljak Crnojevića – nenáročná prechádzka s príjemným výhľadom. Cestou sme natrafili na zaujímavo vyzdobené futbalové ihrisko – viď fotky.
  • Durmitor – odporúčam (fotky hovoria za všetko). Ak máte radi turistiku, určite si na Durmitor naplánujte aspoň dva-tri dni. My sme sa rozhodli zdolať najvyšší vrch – Bobotov Kuk. V závislosti od začiatku a konca si treba naplánovať pol až jeden deň – výhľad určite stojí za to. Ubytovanie nebude problém nájsť priamo na mieste, či už v chatkách alebo v hoteli.
  • Pivsko Jezero – po ceste naspäť z Durmitoru smerom k pobrežiu odporúčam krátku zastávku pri Pivskom Jezere.

 

Záver: Čierna Hora má hlavne z pohľadu národných parkov určite čo ponúknuť, avšak ešte pár rokov potrvá, kým sa dotiahne na susedné Chorvátsko a bude mu môcť konkurovať. Dúfam, že fotky, ktoré sú nie vždy len pozitívne, nastavia správne očakávania a pomôžu naplánovať nezabudnuteľnú dovolenku.

V prípade konkrétnych otázok, komentárov a tipov napíšte správu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuba nie sú iba cigary (Máj 2018)

03.12.2018

Dovolenka na Kube láka mnohých z nás hlavne kvôli komunistickému režimu, ktorý sa postupne otvára svetu a všetci ho chcú ešte rýchlo v jeho plnej kráse zažiť. Je na Kube naozaj čo zažiť? Na čo sa treba pripraviť, čo očakávať a na čo si dať pozor? Kubu sme sa spolu s priateľkou rozhodli navštíviť ako prvú krajinu na našej ceste strednou a južnou Amerikou v [...]

Windsurfing Pelješac – Orebič

25.10.2013

Ako môžem jazdiť proti vetru? Jedna z mojich prvých otázok a verím, že aj jedna z množstva Vašich, na ktoré sa pokúsim v tomto článku odpovedať, alebo „windsurfing z pohľadu začiatočníka po týždennom kurze v Chorvátsku, polostrov Pelješac“. O windsurfingu som počul už dávno, ale nikdy som si bližšie neštudoval ani neskúšal ako sa surfuje. Tento rok sa to [...]

Turistika Poloniny – Tarnica

03.09.2013

Dovolenka na Slovensku? Ako prvé Vás asi napadnú Tatry, Slovenský raj prípadne kras. Počuli ste už o kráse Polonín? Ak nie, tak Vám ich v krátkosti priblížim v podobe našej dovolenky z konca augusta 2013. Nebola to čistokrvná dovolenka na Slovensku, navštívili sme aj pohraničie Poľska a z diaľky obzreli územie Ukrajiny. Deň nultý/tma. Vyrážali sme v stredu [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 14629x
Priemerná čítanosť článkov: 3657x

Autor blogu

Kategórie