Založ si blog

Windsurfing Pelješac – Orebič

Ako môžem jazdiť proti vetru? Jedna z mojich prvých otázok a verím, že aj jedna z množstva Vašich, na ktoré sa pokúsim v tomto článku odpovedať, alebo „windsurfing z pohľadu začiatočníka po týždennom kurze v Chorvátsku, polostrov Pelješac“.

windsurfingu som počul už dávno, ale nikdy som si bližšie neštudoval ani neskúšal ako sa surfuje. Tento rok sa to zmenilo, keď sa naskytla príležitosť zúčastniť sa kurzu v Chorvátsku. Lokalita bola trochu od ruky, keďže polostrov Pelješac sa nachádza približne 1000 kilometrov od Slovenska. Cestu autobusom a defekt kúsok od Bratislavy radšej nejdem rozpisovať – „neverending story“. Ubytovanie v podobe stanov pre 4 ľudí sme mali zabezpečené v mestečku Orebič, kemp Perna. Žiadny luxus sme nepotrebovali a žiadny to teda ani nebol. Lokalita bola na druhej strane veľmi pekná, čistučké more, tradične chorvátska kamenná pláž a pomerne málo ľudí. Keď spomínam málo ľudí, netreba vynechať, že sa jednalo o september, no žiadny strach, voda nebola vôbec studená. Presne oproti sa rozprestieral ostrov Korčula s priamym výhľadom na historické mesto s rovnomenným názvom.

Ale poďme už surfovať. Najskôr Vám priblížim o čo vo windsurfingu vlastne ide, a na záver spomeniem výhody a prípadné nedostatky. Určite ste všetci počuli o klasickom surfovaní na vlnách s hektolitrami vody za chrbtom. Pri windsurfingu vlny nepotrebujete, avšak bez vetra vo vlasoch to jazdiť nebude. Pelješac je známym miestom pre windsurfing vďaka výborným poveternostným podmienkam. Ako môžete vidieť aj na fotkách, ani zďaleka sme tu neboli jediní surferi. Ale naspäť k samotnému surfovaniu, ktorého podstatou je jazdiť po vode na doske (surfe) za pomoci vetra. Vietor fúka do plachty upevnenej o dosku a aj cez surfera sa prenáša energia do surfu, vďaka čomu dokážeme jazdiť väčšinou v smere kolmo na vietor.

Samotný priebeh učenia sa by som rozdelil do šiestich jednoduchých cieľov, ktoré je vhodné dosiahnuť, nebudem však zachádzať do zbytočných detailov.

  1. Veľmi dôležitý cieľ je obliecť si záchrannú vestu – nikdy neviete čo sa môže stať a opatrnosti nie je nikdy dosť.
  2. Cieľom je postaviť sa na surf, dokázať urobiť pár krôčikov sem a tam a zároveň udržať rovnováhu.
  3. Cieľom je vytiahnuť plachtu z vody a udržať ju v základnej polohe – po vetre.
  4. Cieľom je pohnúť sa – začať využívať silu vetra.
  5. Cieľ je z pohľadu surfovania asi najdôležitejší – otočka. Keďže surfujete tam a späť, je nevyhnutné vedieť sa otočiť aby ste neostali uviaznutí niekde v diaľke. Základnú otočku na pokojnom mori sa zvládnete naučiť za pár minút, takže žiadne obavy.
  6. Cieľ je mať kopec zábavy, čo určite mať budete 🙂

Následne už len zdokonaľujete techniku, učíte sa efektívnejšie otočky, lepšie držanie tela a skúšate triky na surfe. Konečne prichádzame aj k sľúbenej odpovedi na otázku zo začiatku článku. Ako som už spomínal vyššie, surfujeme kolmo na vietor, takže za normálnych okolností nie priamo po ani proti vetru. Riadením smeru jazdy pomocou stožiaru na ktorom je upevnená plachta sme schopní jazdiť čiastočne aj proti vetru, aby sme nestrácali výšku a nesplavovalo nás. Ako dobre sa nám to bude dariť záleží od zvládnutej techniky a tiež poveternostných podmienok.

Na záver krátke zhrnutie výhod a nevýhod windsurfingu.

Nevýhody:

–          Windsurfing je krásny šport, avšak keď Vám nefúka vietor alebo naopak fúka príliš silný vietor, nezajazdíte si.

–          Na Slovensku je to ešte komplikovanejšie, nakoľko potrebujete vhodnú vodnú plochu, akou môžu byť vodné nádrže či jazerá.

Výhody:

–          Základnú jazdu sa dokážete pomerne rýchlo naučiť – po týždennom kurze som bol schopný jazdiť bez väčších problémov a s minimálny množstvom pádov do vody. 🙂

–          Relatívne nízka vstupná investícia.

–          Príjemný šport nie len na letnú dovolenku.

Kuba nie sú iba cigary (Máj 2018)

03.12.2018

Dovolenka na Kube láka mnohých z nás hlavne kvôli komunistickému režimu, ktorý sa postupne otvára svetu a všetci ho chcú ešte rýchlo v jeho plnej kráse zažiť. Je na Kube naozaj čo zažiť? Na čo sa treba pripraviť, čo očakávať a na čo si dať pozor? Kubu sme sa spolu s priateľkou rozhodli navštíviť ako prvú krajinu na našej ceste strednou a južnou Amerikou v [...]

Čierna Hora (Montenegro) – Fakty v obrazoch

27.07.2016

Tento článok je určený pre všetkých dovolenkárov a cestovateľov hľadajúcich rýchle fakty a výstižné fotky z Čiernej Hory. Zoznam navštívených oblastí, na ktoré sa v článku budem odkazovať + pre rýchlu orientáciu vyznačené aj na mapke (August 2015): [...]

Turistika Poloniny – Tarnica

03.09.2013

Dovolenka na Slovensku? Ako prvé Vás asi napadnú Tatry, Slovenský raj prípadne kras. Počuli ste už o kráse Polonín? Ak nie, tak Vám ich v krátkosti priblížim v podobe našej dovolenky z konca augusta 2013. Nebola to čistokrvná dovolenka na Slovensku, navštívili sme aj pohraničie Poľska a z diaľky obzreli územie Ukrajiny. Deň nultý/tma. Vyrážali sme v stredu [...]

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

František Oľha, Jozef Božik

Prešov chystá úsporné opatrenia, v rozpočte eviduje výpadok 10 miliónov eur

18.04.2024 17:24

Budú sa týkať najmä prevádzky mestského úradu a obmedzenia prác, ktoré boli naplánované v rámci údržby budovy. Rovnako sa nebudú opravovať ani mosty.

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 14626x
Priemerná čítanosť článkov: 3657x

Autor blogu

Kategórie