Založ si blog

Turistika Poloniny – Tarnica

Dovolenka na Slovensku? Ako prvé Vás asi napadnú Tatry, Slovenský raj prípadne kras. Počuli ste už o kráse Polonín? Ak nie, tak Vám ich v krátkosti priblížim v podobe našej dovolenky z konca augusta 2013. Nebola to čistokrvná dovolenka na Slovensku, navštívili sme aj pohraničie Poľska a z diaľky obzreli územie Ukrajiny.

Deň nultý/tma. Vyrážali sme v stredu o štvrtej hodine poobede zo Zvolena, cez Banskú Bystricu, Poprad, po diaľnici, s cieľovou destináciou Nová Sedlica. Počasie bolo premenlivé, ale keďže cieľom tohto dňa bolo iba dostať sa v rozumnou čase do penziónu, jemný dážď nám takmer vôbec neprekážal. Vcelku dôležité, je spomenúť vozidlo VW Golf Kombi ročník 2000, ktorý nás na našej ceste sprevádzal a posádku – Matúš, Martin a ja.

Ako sme sa podvečer blížili k Novej Sedlici, svetlo nás už dávno opustilo, nie len to slnečné. Približne v každej druhej dedine nebolo zapnuté verejné osvetlenie, alebo svietilo len v akomsi úspornom režime – jednoducho tma ako v rohu. Asi 150m pred tabuľou Nová Sedlica nás privítali dve srny, o čosi ďalej líška a cez cestu nám prebehlo aj zvieratko typu medvedík čistotný. Našťastie sme sa všetkým úspešne vyhli a nič nám nebránilo ubytovať sa v penzióne. Izbu sme mali vopred rezervovanú, domáci boli veľmi milí a k spokojnosti nám nič nechýbalo. Pred prvým dňom bola priorita č.1 poriadne sa vyspať a keďže sme vyrážali až okolo deviatej ráno, bez problémov sme stihli aj raňajky – hemendex.

Deň prvý/mokrý. Počasie nám spočiatku veľmi neprialo. Už v Novej Sedlici sme museli natiahnuť pršiplášte a vzdorovať prehánkam za rýchleho pochodu. Prvý checkpoint bol Kremenec, kde sa stretávajú hranice troch štátov, a to Slovenska, Poľska a Ukrajiny. Ukrajinou sme si neboli až takí istí, nakoľko sme nevedeli, či na nás nebude v pohraničnej oblasti čakať kontrola, prípadne prehliadka batožiny – samozrejme sme nemali čo skrývať, ale príjemné by to určite nebolo. Keď už spomínam batožinu, niesli sme si so sebou stravu viac-menej na tri dni, spacák, oblečenie na teplejšie i chladnejšie počasie a samozrejme nejaké tie poľské „zlatky“. Husté lesy nás kryli celou cestou a tak sme na Kremenec dorazili vcelku suchí. Dali sme krátku pauzu na posilnenie a hor sa ďalej do hustej hmly a postupne silnejúceho vetra. Ďalším cieľom bola Wielka Rawka (1307m n.m.). Cesta bola prevažne po hranici medzi Poľskom a Ukrajinou, náročnosťou aj terénom vcelku príjemná. Zvyčajne Wielka Rawka ponúka krásne výhľady, čo však s našou viditeľnosťou 10 metrov nebol tento prípad. Dlho sme sa ani nezdržali, nepriaznivé počasie nás hnalo čím skôr preč. Cestou z kopca sme natrafili aj na pár poľských turistov so slovami „šlizko jest“, čo sme neskôr veľmi dobre pochopili. Blato a pomerne strmý kopec nás všetkých posadilo na zadok a pokrstilo čisté batohy/nohavice. Nebola to však žiadna tragédia a tak sme pokračovali ďalej cestou hustým lesom so svojskou atmosférou. Podarilo sa nám natrafiť aj na tri salamandry a chýbať nesmeli ani tabule s výstrahou, alebo informáciou o výskyte medveďa. Ak by sme na nejakého aj natrafili, boli sme pripravení s dôkladne premyslenou stratégiou – v prípade nevyhnutného súboja mal Matúš po ruke silný caser a ako povedal: „Najskôr mu nastriekam caser a potom ho podrežem ak sa nechá“. 🙂

Na poľskej strane sa východ z lesa nachádzal pri obci Ustrzyki Gorne, čo však nebola naša konečná. Pokračovali sme ešte asi 6 km do Volosate, našli ubytovanie za 40 Zloty/osobu a okolo 16tej sme už boli ubytovaní. S dostatkom času na regeneráciu a jedno či dve pivká sme tento deň zakončili.

Deň druhý/hrebeň. Cieľ bol jasný – najvyšší vrch Polonin, Tarnica (1346m n.m.). Na pláne sme mali približne 20 kilometrovú, nenáročnú hrebeňovku. Z Volosate vedie na Tarnicu kratšia cesta po modrej značke a dlhšia po červenej, z ktorých určite odporúčam červenú. Náročnosťou by som ju označil ako jednoduchšiu a určite krajšiu. Výhľady na tejto trase sa len ťažko dajú opísať a preto prikladám pár fotiek ako motiváciu pre prípadných záujemcov. Kratšiu, modrú trasu volili väčšinou starší ľudia a veľmi rekreační turisti bez oblečenia či obuvi na hory. Hrebeň ústil do obce Ustrzyki Gorne, kde sme aj našli ubytovanie v útulnej chatke a milými slečnami za 35 Zloty/osobu. Neďaleko boli aj potraviny, ktoré nám poslúžili na doplnenie zásob pred posledným dňom a návratom domov.

 

Deň tretí/prímorský. Vstávali sme už okolo piatej, čo znamenalo na rozdiel od predošlých dní celkom veľký šok. Dôvodom bol čo najrýchlejší návrat do Novej Sedlice a cesta domov. Trasu cez Wielku Rawku sme zvládli rýchlejšie ako prvý deň, pod čo sa určite podpísalo pekné počasie a o pár kilo ľahšie batohy. Výhľady o ktoré sme v prvý deň prišli sa nám teraz ukázali v plnej kráse a tak sme nevedeli, čo skorej fotiť. Priechodný bod bol opäť Kremenec s prestávkou na obed. Následne sme sa vybrali po zelenej značke do Novej Sedlice – trochu dlhšia, ale menej náročná trasa ako červená. Do Novej Sedlice sme dorazili okolo 11tej hodine, vypili kofolu, naložili veci do auta a vybrali sa smerom jazero Morské oko. Ako už asi aj vyplynulo, auto sme počas pobytu v Poľsku nechali v Sedlici, v areáli penziónu – domáci s tým nemali žiadny problém. Podľa mapy sme vyčítali skratku cez pohraničné územie medzi obcami UličRuská Volová. Rozhodli sme sa ju skúsiť a to napriek tomu, že hneď od začiatku bola cesta pomerne rozbitá. Občas sme z auta museli vystupovať a prekonávať tak nástrahy vozovky v podobe jám či vyjazdených koľají. Došli sme približne do troch štvrtín, kedy si náš Golf už nevedel dať rady a museli sme sa otočiť. Cestu neodporúčam pokiaľ nemáte minimálne vyššie položené SUV – prekážka, ktorou sme už neprešli bola približne 25cm mláka cez celú cestu s kvalitným blatom, sprevádzaná výmoľmi hlbokými okolo 15cm.

Naša posledná zastávka bola jazero Morské oko, ku ktorému je pohodlný vjazd do vzdialenosti asi 500m od jazera. Samozrejmosťou je platené parkovisko a pomerne veľa ľudí. Jazero samé o sebe je zaujímavé, pomerne rozľahlé a sprevádzané popismi súčasného stavu ako aj histórie. Viac nás však zaujal Sninský kameň týčiaci sa presne nad jazerom. Mali sme už naponáhlo a tak nám tabuľkový odhad 1:50h trval približne hodinu. Výhľady stáli bezpochyby za námahu a nebyť časovej tiesne, určite sa zdržíme dlhšie ako len pol hodinku. Chýbal nám akurát ďalekohľad, ktorý je na takomto mieste určite viac než vítaný. Pokiaľ trpíte závratmi alebo sa bojíte výšok, výlet na Sninský kameň by som zvážil, inak môžem len vrelo odporučiť.

Dokopy sa nám podarilo nafotiť približne 200 kvalitných fotiek (nerátam tie menej vydarené), ktoré ale ani zďaleka nenahradia pobyt v Poloninách a preto pokiaľ stále váhate nad touto lokalitou, odhodlajte sa ako sme spravili aj my. Medvede, zubry ani pohraničnú stráž sme nestretli, ale za to výhľady a atmosféra Polonín určite predčili naše očakávania.

 

Kuba nie sú iba cigary (Máj 2018)

03.12.2018

Dovolenka na Kube láka mnohých z nás hlavne kvôli komunistickému režimu, ktorý sa postupne otvára svetu a všetci ho chcú ešte rýchlo v jeho plnej kráse zažiť. Je na Kube naozaj čo zažiť? Na čo sa treba pripraviť, čo očakávať a na čo si dať pozor? Kubu sme sa spolu s priateľkou rozhodli navštíviť ako prvú krajinu na našej ceste strednou a južnou Amerikou v [...]

Čierna Hora (Montenegro) – Fakty v obrazoch

27.07.2016

Tento článok je určený pre všetkých dovolenkárov a cestovateľov hľadajúcich rýchle fakty a výstižné fotky z Čiernej Hory. Zoznam navštívených oblastí, na ktoré sa v článku budem odkazovať + pre rýchlu orientáciu vyznačené aj na mapke (August 2015): [...]

Windsurfing Pelješac – Orebič

25.10.2013

Ako môžem jazdiť proti vetru? Jedna z mojich prvých otázok a verím, že aj jedna z množstva Vašich, na ktoré sa pokúsim v tomto článku odpovedať, alebo „windsurfing z pohľadu začiatočníka po týždennom kurze v Chorvátsku, polostrov Pelješac“. O windsurfingu som počul už dávno, ale nikdy som si bližšie neštudoval ani neskúšal ako sa surfuje. Tento rok sa to [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 14562x
Priemerná čítanosť článkov: 3641x

Autor blogu

Kategórie